Stockholm

Jongvolwassenen niet te spreken over Jimmie Åkesson

De afgelopen week is er veel gebeurd in de Zweedse politiek. De Spreker heeft al drie potentiële premiers aangewezen, maar het parlement is nog steeds niet tevreden. Als Annie Lööf van de Centrumpartij over een week geen geschikte coalitie weet te vormen, dan zullen er nieuwe algemene verkiezingen komen.

Hanna, Yasmin en Ella, drie verschillende Zweedse jongvolwassenen, spreken ieder over hun visie op de politiek.

Ella (audio)

Ella geeft haar visie over immigranten, de Zweedse politiek en wat er moet gebeuren als een immigrant zich niet aan de regels houdt. Luister hier naar het gesprek:

Yasmin (interview)

Afgelopen woensdag waren de verkiezingen voor een nieuwe premier en een nieuw kabinet. Kristersson is geen premier geworden, was je verbaasd over dit besluit?

“Nee, want ik weet dat het linkse blok even groot is als het rechtse blok. Er zijn twee partijen die geen support willen van de racistische partij (Sweden Democrats) en twee andere partijen zien er geen probleem in. Dus ik zag het wel aankomen dat het heel moeilijk zou gaan worden om een overeenkomst te bereiken.”

Wat moeten de politici blijven doen of veranderen wat betreft het beleid voor de immigranten volgens jou?

“Ik vind dat ze regels moeten opstellen voor de immigranten om zo hulp te krijgen. Ik ben zelf een dochter van immigranten, er zijn al vereisten opgesteld om het land in te kunnen: je moet naar school, maar misschien is het goed om de principes van het land te leren, de cultuur en alles daaromheen. En dan is het de taak om een oplossing te vinden om banen te vinden. Want ik weet dat de banen die nu vrij zijn hoger opgeleiden willen hebben en misschien zijn de immigranten dat niet. Dus ze moeten ervoor zorgen dat ze toch kunnen voldoen aan de vereisten voor de banen die beschikbaar zijn.”

Denk je, als er uiteindelijk een regering gevormd gaat worden hier in Zweden, dat het beleid wat betreft de immigranten zal veranderen?

“De migranten moeten voor bepaalde zaken in aanmerking komen, ik weet dat dat een initiatief is van de sociaaldemocraten en de rechtse partijen. Ik denk niet dat er veel gaat veranderen want nu de racistische partij zoveel stemmen krijgt, heb ik het idee dat het een goed idee is om toch tegen de stemmen in te gaan. Maar zodra ze akkoord moeten gaan met elkaar om een regering te vormen dan zijn er toch een aantal partijen die wat wijzigingen door willen voeren, dus het ligt echt aan de overeenkomst die ze gaan bereiken.”

Hanna (video)

Hanna geeft haar mening over hoe Zweden nu omgaat met de immigranten en licht toe waarom het niet verstandig is om Åkesson bij het kabinet te betrekken. Bekijk hier de video:

Hanna over politiek en immigranten from Naomi Griep on Vimeo.