Stockholm

Södertälje, immigrantenstad van Zweden

Één van de meest besproken immigrantensteden van Zweden is Södertälje. In 2015 was 52% van de bevolking van niet-Zweedse afkomst, drie jaar later is de verdeling fifty-fifty. De kinderen hebben speciale scholen, migranten en niet-migranten, omdat de ouders het recht hebben om te kiezen waar hun kind naar school gaat en ze dit hebben besloten. Lennart Rendik, secretaris van de Linkse Partij, vertelt in het stadhuis van Södertälje over de komst en de gevolgen van de migranten.

Luister hier naar het gesprek met Rendik.

 

“Ik vind het belangrijk dat de migranten zo snel mogelijk met hun gezin kunnen worden herenigd. Dit moet zo snel mogelijk kunnen gebeuren, want het is ongezond om een gezin jaren uit elkaar te houden. Dat vind ik niet oké,” aldus Rendik. Een goed voorbeeld van verschillen in normen en waarden vindt hij het verhaal in Finland. “Toen daar een bijeenkomst was met migranten, vroeg de begeleider, een vrouw, waar de vrouwen van de mannen waren. Die waren binnen aan het wachten, en hoefden er volgens de mannen ook niet bij te zijn want ‘zij zijn het hoofd van het gezin’. Nou, had de begeleider gezegd, niet hier in Finland”, zegt Rendik lachend.

Op deze, door Zweden gesubsidieerde school, gaan alleen kinderen van migranten naar school. Er zitten geen Zweedse kinderen op deze school, omdat hun ouders dit zo hebben besloten.