Stockholm

Swedish House of Cards

Zweden heeft tijdens de vluchtelingenstroom in 2015 de meeste vluchtelingen opgenomen van alle Europese landen. Ze hebben daarmee meer werk verricht dan afgesproken, omdat andere landen minder vluchtelingen hebben opgenomen dan afgesproken. Stefan Löfven, de premier van Stockholm, heeft dit probleem meerdere malen aangekaart tijdens interviews met verschillende media. Maar dat is niet het enige waar de media zich op focust.
Naomi Griep

Op 9 september dit jaar waren de verkiezingen in Zweden. Verschillende onderwerpen kwamen aan het licht, maar een van deze onderwerpen was toch wel het gesprek van de afgelopen maanden, al dan niet jaren: de migranten crisis. De extreemrechtse partij Sverigedemokraterna (SD) heeft tijdens debatten en gesprekken met het volk aangegeven dat de migranten die seksueel wangedrag vertonen, meteen worden uitgezet. Daarnaast wil hij dat iedere migrant permanent in een vluchtelingenkamp gaat verblijven. Åkesson is geen fan van de islam, daarnaast heeft hij zelf aangegeven dat hij een nationalist is. Je zou denken dat het linkse Zweden niets van deze man en zijn partij wil hebben, maar niets is minder waar: tijdens de verkiezingen werd de SD de derde grootste partij. En daar is sociaaldemocraat Löfven niet blij mee.

Op de vraag of hij ooit met de SD zou willen samenwerken, antwoordde Löfven volmondig nee. Hij noemde de SD onder andere racistisch en ‘een gevaar voor de Zweedse bevolking’. Maar welke formatie kan er dan gevormd worden? Er is theoretisch gezien geen volledig linkse of volledig rechtse regering te vormen. De enige optie die de sociaaldemocraten hebben, is het vormen van een minderheidskabinet.

Dat geldt echter ook voor de andere losse partijen, zoals de Moderatenpartij. Partijleider Ulf Kristersson wil graag een minderheidskabinet vormen met de Kristdemokraterna (Christendemocraten). Zoals het er nu uit ziet, gaat ook dit plan niet lukken en is Zweden nog steeds verdeeld over veel verschillende politieke partijen. Parlementsspreker Andreas Norlén stelde op maandag 12 november voor om Kristersson tot de nieuwe premier van Zweden te maken. Het toekomstbeeld ziet er echter niet rooskleurig uit voor hem, omdat het hem niet is gelukt om een meerderheid te vormen met de Centrumpartij en de liberalen. Als Kristersson op woensdag 14 november minder dan 175 stemmen tegen zich krijgt, dan wordt hij de nieuwe premier van Zweden.

Mocht Kristersson teveel stemmen tegen krijgen, en die kans is groot, dan wordt er een nieuwe ronde gehouden om een geschikte minister-president te vinden. Dit zou opnieuw Stefan Löfven kunnen worden, maar ook Annie Lööf van de centrumpartij kan deze kans benutten. Zij zou dan een kabinet kunnen vormen met de Milieupartij en een aantal alliantiepartners. De sociaaldemocraten zouden dan ondersteuning bieden.

De spreker mag woensdag vier voorstellen doen wat betreft de nieuwe minister-president. Als dit niet lukt, dan komen er nieuwe algemene verkiezingen. En daar zit Zweden niet op te wachten.

Een nieuw kabinet is dus nog niet gevormd, maar de partijen hebben allen hun uitspraken gedaan over de migranten. Hieronder vind je een overzicht van de uitspraak per partij.