Stockholm

Woensdag mogelijk historische dag voor Zweden

Op woensdag 14 november gaat het Zweedse parlement stemmen voor een nieuwe minister-president. De voorzitter van het parlement, Andreas Norlén, heeft op maandag 12 november Ulf Kristersson voorgesteld als kandidaat voor het premierschap. De partijleider van de Moderaten (centrumrechts) wil proberen een minderheidskabinet te vormen met de Christendemocraten. Dit betekent dat de Liberale Partij en de Centrum Partij, twee andere centrumrechtse organisaties, geen deel uitmaken van dit kabinet. Zijn besluit zou echter historische gevolgen kunnen hebben.
Naomi Griep

Nooit eerder in de Zweedse geschiedenis heeft het parlement een potentiële minister-president afgewezen. Om minister-president te worden, moet je minder dan 175 stemmen tegen hebben. Dit komt omdat Zweden een ‘negatief parlementarisme’ kent. Dit houdt in dat in tegenstelling tot Nederland, waar iemand een bepaald aantal stemmen voor moet hebben, Zweden het aantal stemmen tegen een mogelijke premier bij elkaar optelt.

Als Kristersson het niet voor elkaar krijgt om op het laatste moment nog een schikking te treffen met de Liberale Partij of de Centrum Partij, dan is de kans groot dat het hem niet gaat lukken om de nieuwe minister-president te worden. Als je er vanuit gaat dat de Linkse Partij, de Sociaaldemocraten en de Milieupartij tegen hem stemmen (dat zijn 144 leden van het parlement) en de Centrum Partij ook besluit ‘nee’ te stemmen, dan heeft Kristersson al teveel stemmen tegen. Wanneer het Kristersson niet gaat lukken, mag de spreker van het parlement nog drie andere potentiële minister-presidenten beschikbaar stellen. Zit daar ook niemand tussen, dan zullen er opnieuw algemene verkiezingen gehouden worden.

Annie Lööf, partijleider van de Centrum Partij, was tot en met dinsdag nog niet zeker of haar partij ‘ja’ of ‘nee’ zou gaan stemmen. Ze gaf aan eerst te willen luisteren naar het voorstel van Kristersson, voordat ze een besluit zouden gaan nemen. Uiteindelijk heeft ze bekend gemaakt dat ook haar partij ‘nee’ gaat stemmen, waardoor de kans dat Kristersson premier gaat worden heel klein is geworden. Lööf zelf zou één van de andere potentiële premiers kunnen worden. Dat zal morgen blijken uit de uitspraken van Norlén.

Het Riksdagshuset (parlementsgebouw) gezien vanaf het Koninklijk Paleis. Hier wordt woensdag besloten of er een nieuwe premier komt en wie dit gaat zijn.
In Stockholm staan tachtig betonnen leeuwen door de stad verspreid. De leeuwen staan symbool voor het tegengaan van terrorisme.
Het parlementsgebouw gezien vanuit de passage (Riksgatan) die men de mogelijkheid geeft om van Nörrmalm naar Gamla Stan te gaan.
De Riksbron is de enige brug die het eiland Nörrmalm met het eiland van het parlementsgebouw verbindt.

15.450 reacties